18.02.2011 | Ochratoxiny patří do skupiny mykotoxinů a můžou při větší koncentraci napadnout vyvíjející se centrální nervový systém, ledviny nebo játra
11.02.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dlouhodobě věnuje zvýšenou pozornost kontrole doplňků stravy nabízených na českém trhu. Při kontrole internetového prodeje byla inspektory SZPI zjištěna nabídka doplňku stravy obsahujícího yohimbin.
10.02.2011 | Jako příklad, „jak se to má“, může svědčit spolupráce s Občanským sdružením spotřebitelů TEST, které nakoupilo a nechalo vyšetřit 8 vzorků tresčích jater. U jediného výrobce (z Polska) zjistili nadlimitní množství dioxinů. Okamžitě kontaktovali Státní veterinární správu ČR.
02.02.2011 | Porážet hospodářská zvířata za účelem získání masa po výživu lidí a jeho uvádění do oběhu a vyrábět potraviny pro tržní síť lze pouze ve schválených a registrovaných zpracovatelských závodech. S tak zvanou černou porážkou a černou výrobou se u nás setkáváme zřídka, nicméně se s takovými případy orgány státního veterinárního dozoru čas od času setkají.
31.01.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zaměřuje své kontroly také na dovoz potravin ze třetích zemí. Díky těmto kontrolám se daří odhalit dodávky rizikových potravin ještě před jejich uvedením na tuzemský trh. Tak tomu bylo i v případě dodávky 72 kg želatinových cukrovinek, na kterou byli inspektoři upozorněni ze strany Celního úřadu v Karlových Varech.
26.01.2011 | Opět argument pro to, aby lovci brali vážně povinnost dát divoká prasata vyšetřit před konzumací, je zde. Ovšem lovci to dobře vědí, proto také dávají své úlovky vyšetřovat, jak svědčí následující případ.
25.01.2011 | Při pohledu za hranice je jasné, že problém s kontaminovaným krmivem s obsahem dioxinů se ukázal být rozsáhlejším, než se původně myslelo.
24.01.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole jakosti a zdravotní nezávadnosti vín nabízených v tržní síti zjistila u dvou vín závažné nedostatky.
20.01.2011 | Proč to opakovat? Nu, prostě proto, že se stále s tímto pojmem lze setkat. Jak celá „kauza“ probíhala? Poté, co v německých médiích zaznělo, že do ČR a Polska směřovala zásilka potenciálně rizikového masa, kontaktoval Milan Malena, ústřední ředitel SVS ČR okamžitě dne 14. 1. svou německou kolegyni Karin Schwabenbauer a ta potvrdila, že 4 500 kg masa pocházelo z farmy, kam byly dodány krmné směsi kontaminované dioxiny, nicméně dodala, že podle propočtů německého Spolkového ústavu pro hodnocení rizika nebyly překročeny velmi přísné limity stanovené pro obsah dioxinů ve vepřovém mase.
17.01.2011 | Začátkem minulého týdne provedli inspektoři z pražského inspektorátu rozsáhlou kontrolu prodejců potravin v areálu SAPARIA na Praze 4, během níž zakázali uvádět do oběhu potraviny v množství přes 3 500 kg.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.